Gaziantep Üniversitesi

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

English
GAÜN MEVZUAT

Yönetmelikler / Yönergeler
ANA SAYFA
   GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ DANIŞMANLIK YÖNERGESİ

Üniversite Senatosunun 21.11.2023 tarih ve 20 nolu toplantı tutanağının 5. Maddesinin ekidir.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

LİSANSÜSTÜ DANIŞMANLIK YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, lisansüstü ders ve tez sürecinde yürütülen danışmanlık görevi ile ilgili nitelikleri, yetkileri ve sorumlulukları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Söz edilen danışmanlık, lisansüstü ders ve tez süreci ile sınırlıdır. Yönerge, danışmanların nitelikleri, atanmaları, görev, yetki ve sorumlulukları konularını kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu Yönerge, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin (20 Nisan 2016/29690 sayılı Resmi Gazete) 8.,13.,18.,22.ve Gaziantep Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin (06.08.2023/ 32271 sayılı Resmi Gazete) 9., 13., 26., 27. ve 28. Maddeleri esas alınarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu yönergede geçen,

a) AHCI: Arts and Humanities Citation Index’i,

b) Anabilim Dalı Kurulu: Enstitüde programı bulunan ve programın yürütülmesinden enstitüye karşı sorumlu olan enstitü anabilim dalının, lisansüstü eğitim ve öğretim programlarında ders veren tüm öğretim elemanlarından oluşan kurulu,

c) Anabilim dalı: Enstitüde programı bulunan ve programın yürütülmesinden enstitüye karşı sorumlu olan anabilim dalını,

ç) Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez çalışması dönemlerinde rehberlik etmek

üzere atanan öğretim üyesini ve Senato tarafından belirlenen kriterleri yerine getiren öğretim elemanlarını,

d) Enstitü: Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünü,

e) Enstitü Kurulu: Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kurulunu,

f) Enstitü Yönetim Kurulu: Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulunu,

g) E-SCI: Emerging Science Citation Index’i,

ğ) SCI-Expanded: Science Citation Index Expanded’ı,

h) SSCI: Social Science Citation Index’i,

ı) TR-dizin: Ulakbim tarafından taranan dergileri.

i) Senato: Gaziantep Üniversitesi Senatosunu,

j) Tez: Yüksek lisans veya doktora tezini,

k)Yönetmelik: Gaziantep Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ni ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Danışman Atanması, Danışmanda Aranan Nitelikler

Danışman atanması

MADDE 5 - (1) Lisansüstü programlarda danışman, Üniversite kadrolarında bulunan öğretim üyeleri, tezsiz yüksek lisans programlarında ise öğretim üyeleri veya doktora/uzmanlık derecesine sahip kişiler arasından, anabilim dalı kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından atanır.

(2) Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ve doktora programına başlayan her öğrenciye programa kabul edilmeleri ile birlikte, en geç birinci yarıyılın ders seçiminden önce danışman ataması yapılır. Bu atamanın zamanında yapılabilmesi için, kayıt dönemi öncesi konu ile ilgili akademik kurul toplantısı yapılması ve danışmanlıkların belirlenmesi ile ilgili sürecin yönetilmesi anabilim dalı başkanlarının sorumluluğundadır.

(3) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci danışman atanabilir. İkinci danışman üniversite içinden, dışından veya yurtdışından en az doktora/uzmanlık derecesine sahip kişilerden olabilir. İkinci danışman önerisi danışman tarafından yapılır ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. İkinci danışman oy hakkı olmaksızın tez savunma jürilerinde yer alabilir, tez izleme komitesi toplantılarına katılabilir.

(4) Danışman atandıktan sonra ya da danışman değişikliği olması durumunda öğrenci ile birlikte karşılıklı sorumluluklarını beyan eden bir anlaşma imzalanır (Ek-1). Bu anlaşma, Enstitü tarafından öğrenci dosyasında saklanır.

(5)Yüksek lisans ve doktora programlarında (birinci öğretim) öğretim üyesi başına düşen toplam tez danışmanlığı sayısının üst sınırı 10’dur. Ancak, bu sınırın düşürülmesine veya sadece öğretim üyesi yetiştirme programı (ÖYP) ve 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi kapsamında görevlendirilenler, yabancı uyruklu öğrenciler, lisansüstü programdan ilişiğini kestirmediği için programa kayıtlı gözüken ancak ilgili dönemde kayıt yenilemeyen öğrenciler ile aftan yararlanarak geri dönen öğrencileri veya mücbir sebepleri gerekçe göstererek Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen sınırları aşmamak koşulu ile artırılmasına, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Danışmanda aranan nitelikler

MADDE 6 – (1) Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ve Gaziantep Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri sağlayan öğretim üyeleri, aynı anda toplam 6 danışmanlıktan (yüksek lisans ve doktora) daha fazla sayıda öğrenciye danışmanlık yapmak için aşağıdaki kriterleri sağlamalıdır. Bu kriterler sağlandığında en fazla 4 öğrenci danışmanlığı daha alarak toplamda, aynı anda en fazla10 danışmanlık görevleri bulunabilir.

  • Hangi dönemde alındıklarına bakılmaksızın toplam 6 öğrenciden daha fazla öğrenci kontenjan talebinde bulunmak isteyen öğretim üyelerinden, talep edilecek her kontenjan için, son iki yılda yapılmış SCIExpanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış bir makalesi veya devam etmekte ya da tamamlanmış olan en az bir kurum dışı projede (AB projesi, TÜBİTAK, TUSEB) aktif olarak yer alması veya E-SCI veya TR-dizin kapsamındaki dergilerde iki makalesi veya bilim alanında alınmış ya da başvurusu yapılmış bir patentinin olması gerekir.
  • (2) Birinci dereceden akrabalık ilişkisi olanlar, ilgili öğrencinin danışmanı olamazlar, aynı jüride ve tez izleme komitesinde yer alamazlar.

    (3)İkinci öğretimdeki programlar için yapılan danışmanlıklarda ilgili yönetmelikler esas alınır.

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    Danışmanın Görevleri, Danışman-Öğrenci İlişkisinde Ortaya Çıkabilecek Sorunların Çözümü

    Danışmanın görevleri

    MADDE 7 - (1) Danışman, GAÜN Sağlık Bilimleri Enstitüsü danışman-öğrenci sözleşmesinde belirtilen ve karşılıklı imzalanan hususların yerine getirilmesinden sorumludur.

    Danışman-Öğrenci İlişkisinde Ortaya Çıkabilecek Sorunların Çözümü

    MADDE 8 - (1) Tez kalitesinin artırılması ve daha nitelikli bir araştırma-eğitim atmosferinin yaratılabilmesi temel hedeftir. Danışman/öğrenci ilişkisinde sorun olduğu taktirde, öncelikle lisansüstü program içerisinde görev alan üç öğretim üyesinden oluşturulacak bir alt komisyon ile uzlaşma sağlanmaya çalışılmalıdır. Eğer uzlaşma sağlanamazsa, enstitü yönetim kurulunun belirlediği yeni danışman ataması yapılır.

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    Son Hükümler

    Yürürlük

    MADDE 9 - (1) Bu yönerge Senatoda kabul edildikten sonra yapılacak lisansüstü danışman atamaları için geçerlidir.

    Yürütme

    MADDE 10 - (1) Bu yönerge hükümleri Gaziantep Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür



    İlgili Ekler
    sbe-danismanlik-yonergesi-ek-1-28sozlesme-2912935.docx

    GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

    EUA Üyelik Logosu
    GAÜN Diploma Eki
    Adres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE
    Tel +90 (342) 360 1200   &  +90 (342) 317 1000
    Faks +90 (342) 360 1013
    E-posta bilgi@gantep.edu.tr
    ALO GÜVENLİK | 317 1717
    Tasarım ~ GAÜN Bilgi İşlem WebGrubu