YESEMEK AÇIK HAVA MÜZESİ ZİYARETİ

23 Haziran 2016 / 16:55:20
ISLAHİYE MESLEK YÜKSEKOKULU - UZM. BİLAL ERDOĞAN

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu sosyal ve kültürel etkinlikleri kapsamında Yesemek Açık Hava Müzesi gezisi düzenlendi.
Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Tarihi ve turistik yerleri tanıma ve ziyaret etme kapsamında düzenlenen gezi çok güzel oldu.
Ülkemizin ve Ortadoğu’nun en büyük Açık Hava Müzesi olarak bilinen tarihi Yesemek Açık Hava Müzesini ziyaret eden öğrenciler buralara hayran kaldılar.
Gerçekleştirilen gezide Yüksekokulumuz öğrencileri, müze rehberleri eşliğinde İslahiye’nin tarihine ilişkin bilgi sahibi olurken, eğlenme ve dinlenme fırsatı buldular. Yüksekokul Öğrencileri ve Yüksekokul Personelinin katıldıkları gezi programı çerçevesinde öğrenciler tarafından bir de piknik organize edildi. Gezi sonunda öğrenciler, düzenlenen etkinlikten memnun olduklarını belirterek hocalarına teşekkür ettiler.
Yüksekokul Sekreteri Bilal ERDOĞAN Rehberliğinde ziyaret edilen Yesemek Açık Hava Müzesi ziyareti öğrencilerce çok beğenildi.
İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Y. Doç. Dr. H.Ahmet DEVECİ yapılan gezi ile ilgili şunları söyledi. “ Yüksekokul öğrencilerimizi büyük bir kısmı il dışında geldiğinden dünyaca ünlü Yesemek Açık Hava Müzesini ziyaret etmeden gitmelerini istemedik. Öğrencilerimizin final öncesi motive olmaları ve meşhur tarihi ve turistik yerlerimizi gezip görme amacıyla bu geziyi düzenledik” dedi.

YESEMEK AÇIK HAVA MÜZESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Yesemek Açıkhava Müzesi, Gaziantep’in Islahiye ilçesine 23 km. uzaklıktaki Yesemek köyü yakınında bir tepenin güneydoğu yamacında yer alır. Bu geniş yamaç dolarit olarak bilinen gri ve mor tonlardaki bazalt kayalarla kaplıdır. Yesemek ilk olarak, 1890’li yıllarda Zincirli kazılarını yapan Felix Von Luschan tarafından fark edilmiştir. İlk araştırma ve kazılar Prof. Bahadır Alkım tarafından 1958-1961 yılları arasında yapılmış ve yaklaşık 200 kadar heykel ortaya çıkarılmıştır. Yesemek antik yakındoğuda bilinen en büyük heykel atölyesidir. Taş ocağı önce İmparatorluk döneminde (M.Ö. 15-12.yy.) ve daha sonra da Sam’al Krallığı bünyesinde Geç Hitit döneminde (M.Ö. 9-8.yy.) kullanılmaktaydı. Tepenin üst kesiminde kayaların çıkarıldığı taş ocağının izleri halen görülmektedir. Yesemek kaynaklı heykellerin yakın çevredeki birçok Hitit yerleşkesinde bulunması, burasının taş ocağı ve heykel atölyesi olarak kullanıldığını doğrulamaktadır. İlhan Temizsoy tarafından yürütülen son kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılan heykel sayısı 300’ü geçmesine rağmen daha birçoğunun toprak altında olduğu bilinmektedir. Yesemek Açık Hava Müzesi yakın zamanda Opet Petrolcülük ve İslahiye Kaymakamlığı koordinesiyle düzenleme çalışmaları yapılmış ve güzel bir kültür evi inşa edilmiştir.

Resimler