Gaziantep Üniversitesi

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

English
GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 
ANA SAYFA
Duyuru / Doküman
Atölye / Laboratuvar
GİYİM ATÖLYESİ
Genel Bilgiler

             1997 yılında eğitim öğretime başlanan Tekstil Programında “Konfeksiyon İhtisası” nı seçen öğrenciler alanla ilgili dersleri sadece son sınıfta  almakta ve  öğrenciler Tekstil Programı mezunu olmakta  iken; 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren İKMEP( İnsan Kaynaklarının Mesleki  Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi)  kapsamında Teksti,Giyim,Ayakkabı ve Deri Bölümü’nde “Giyim Üretim Teknolojisi Programı” olarak yeni bir program açılmış ve eğitim öğretime başlanmıştır.  Her yıl 1. öğretime 30 öğrenci alınarak dersler atölye ve laboratuvarlarda uygulamalı şekilde yapılmaktadır.

             Türkiye'de küçük işletmelerle 1950’lerden beri faaliyet gösteren giyim üretimi,   1980'den sonra dünya pazarına çok hızlı bir şekilde girmiş ve dünyaya açılmıştır. Bu alanda,  son yıllarda büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Kaydedilen bu gelişmeler, gerek yurt içine gerekse yurt dışına yapılan satışlarla ülke ekonomisine ve dış ödemeler dengesine önemli katkılar sağlamaktadır.

             Giyim üretim teknolojisi alanı, emek-yoğun karakteri nedeniyle on binlerce iş yerinde yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır.  Bu alanda yüksek oranda istihdam sağlayan gelişmelerin, toplum refahı üzerinde olumlu etkisi vardır. Giyim üretim teknolojisi alanında faaliyet gösteren firmalar kendi marka ve koleksiyonlarını yaratmakta ve yüksek katma değerli mallar üretmektedir. Aynı zamanda Ar-Ge ve ürün geliştirmeye yoğunlaşıp hızlı ve aktif pazarlamaya geçerek yurt dışında kendi markası ile dağıtım ve satış kanalları yaratmaktadır. Vasıflı iş gücü ihtiyacı bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır.

Programın Tanımı:

              Kadın, erkek ve çocuk dış giyiminde; üretim öncesi planlama ve tasarım, kalıp hazırlama, üretim planlama, kalite kontrol ve üretim safhalarının tümünde uygulama becerilerine sahip ara elemandır.

Programın Amacı:

             Hazır giyim ve tekstil alanlarında görev alabilecek ve üretim sektörünün ara insan gücü ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte öğrenci yetiştirilmesi hedeflenen programın amacı; giyim sektörüne yönelik eğitimini aldığı temel bilgileri üretime dönüştürebilen, yenilikleri takip eden ve gerekli donanıma sahip bireyler yetiştirmektir.

Giriş Koşulları:

            Üniversite Giriş Sınavından yeterli puan alan öğrenciler bölümün ön lisans programına başlamaya hak kazanırlar. YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Eğitim Süresi:

               Giyim Üretim Teknolojisi Programı; iki yıllık olup genel tekstil ve hazır giyim bilgileri hakkında öğretim veren teknik bir programdır. Eğitim dili Türkçedir.Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur.

Eğitimin İçeriği:

               Öğrencilerin eğitim süreçlerinde Kadın Giysi Kalıpları, Kadın Giysi Üretimi, Temel Sanat Eğitimi, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Makineleri, Konfeksiyonda Kalite Kontrol, Tekstil Teknolojisi, Üretim Planlaması, Marka Yönetimi ve Pazarlama gibi alana yönelik temel zorunlu derslerin yanı sıra; Giysi Teknik Çizimi, Bilgisayar Destekli Kalıp Hazırlama, Ev Tekstili, Giyim Süsleme Teknikleri, Çocuk ve Erkek Giysi Kalıpları gibi alan seçmeli ve TBMYO tanımlı TBS kodlu seçmeli derslerle de eğitimleri tamamlanmaktadır. Dördüncü yarıyılın sonunda öğrencilerimiz tekstil ve hazır giyim işletmelerinde stajlarını tamamlayarak bilgilerini uygulamalı olarak pekiştirme fırsatını yakalamaktadır.

Programın Öğrenme Çıktıları:

                Üretimi planlar. İş ve zaman etüdü yapar. Yeni giysi modelleri geliştirir. Çıkarılan modellerin kalıplarını hazırlar. Ürünün çeşitli vücut ölçülerine göre seri üretimi ile ilgili işleri yapar veya yaptırılmasını sağlar. Model için gerekli malzeme ve süsleme araçlarını seçer. Dikilecek giysinin kumaşının kalitesinin, renginin, miktarının üretime uygunluğunun kontrolünü yapar. Örnek giysi hazırlar. Seri üretime giren ürünün başından sonuna kadar takibini ve kontrolünü yapar. Ürünün paketlenmesi depolanması ve pazarlanması ile ilgili işleri yürütür.

Mezuniyet Sonrası İş Olanakları:

                  Programdan mezun olanlar '' Giyim Üretim Teknikeri '' ünvanını alarak gerek kamu gerekse özel sektörde çalışabilmektedirler. Aynı zamanda hazır giyim, tekstil ve konfeksiyon sanayiinin ilgili dallarında orta kademe yönetici, modelhane departmanında modelist, planlama ve tasarım departmanlarında, işletmelerin üretim hatları ile eğitim departmanlarında çalışma olanağına sahiptirler. Özel sektörde çeşitli moda evleri, butik ve atölye tarzı alanlarda çalışabilecekleri gibi kendi butik ya da işletmelerini de açabilirler.

                    Bu meslekteki ilerleme kişinin yeteneği ölçüsünde gerçekleşir. Gelecek vadeden bu alanda, göz önünde bulundurulması gereken önemli bir unsur da, sürekli gelişim ve eğitimdir. Teknolojinin hızla gelişmesinin yanı sıra çok değişken ve hareketli olan hazır giyim sektöründe kişi, sürekli olarak moda ve yenilikleri takip ederek kendini geliştirmelidir. Çünkü geçmişte yılda iki defa hazırlanan sezon çalışmaları yerini en az dört defaya, birkaç model ve kumaş yerini sayısız kumaş ve modele bırakmıştır. Kendini yenilemeyen kişinin bu alanda ilerlemesi mümkün değildir. Mesleki başarıya göre, müşteri temsilcisi, üretim şefi ve yöneticiliğe kadar yükselebilirler.

Dikey Geçiş İmkanları:

                  Bu programı başarıyla tamamlayan ve eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarından  Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil Mühendisliği gibi alanlara geçiş hakkına sahiptirler.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

EUA Üyelik Logosu
GAÜN Diploma Eki
Adres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE
Tel +90 (342) 360 1200   &  +90 (342) 317 1000
Faks +90 (342) 360 1013
E-posta bilgi@gantep.edu.tr
ALO GÜVENLİK | 317 1717
Tasarım ~ GAÜN Bilgi İşlem WebGrubu