Gaziantep University

GAZİANTEP UNIVERSITY

Türkçe
 
HOMEPAGE
TÜRK AŞÇILIĞININ DÜNÜ-BUGÜNÜ-YARINI VE TURİZM SEKTÖRÜ İÇİNDEKİ ROLÜ
11 May 2015 09:33:21
VOCATIONAL SCHOOL OF HIGHER EDUCATION FOR TOURISM AND HOTEL MANAGEMENT - Öğr. Gör. Eyüp Atılgan

Panelin açılışında konuşan GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı, Gaziantep Üniversitesi son yıllarda büyük bir devinim kaydettiğini belirterek, “Üniversitemiz 40 bine yaklaşan öğrencimizle, 15 fakültemizle, özgün alanlardaki eğitim branşlarıyla dünyada artık ses getiriyor. Bunlardan bir tanesi de gastronomi. Güzel Sanatlar Fakültesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları adı altında Türkiye’de ilk devlet üniversitesinde bir program açtık. Bunun dışında Meslek Yüksekokulunda iki yıllık Aşçılık Programımız var. Başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Üniversite olarak bu işin lokomotifi olmak zorundayız” diyerek, bu iki programın yanı sıra GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulunda Un ve Unlu Mamuller Teknolojisinin oldukça prestijli bir bölüm olduğunu, hem burslu hem de iş garantisi olan Türkiye’de tek okul olduğunu vurguladı.

Dünyada ve Türkiye’de turizm sektörünün öneminin her gün daha da artarak devam ettiğini belirten Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Atınç Olcay, “Türkiye’nin turizmden elde ettiği gelirler, gelen misafir sayısı her geçen gün atıyor. 2002 yılında Gaziantep’e geldiğimde mevcut konaklama işletmeleri ve yiyecek içecek işletmeleri sayısıyla bugünü kıyasladığımda muazzam bir gelişme var. Bu noktada turizm sektöründe konaklama işletmesinde önemli köşe taşlarından birisi de yiyecek-içecek, mutfak hizmetleridir. Dolayısıyla başrol oyuncuları aşçılardır” diyerek, Türkiye’de ve dünyada aşçılığın gelişimi, sunulan yiyeceklerin kalitesi ve niteliğinin artması gelen turist sayısını veya bir yerin destinasyon olmasında belirleyici bir unsur olduğu ifadelerini kullandı.

GAÜN Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Koordinatörü Öğr. Gör. Ali Nadir Zeyrek, Aşçılık ve Gastronomi Bölümü ve turizm bölümünde okuyan öğrencilerin Türk aşçılığının dünü, bugünü ve yarınını, meslekteki sabır ve sanatı değerli ustalardan dinlemeleri ve üniversiteden mezun olup iş hayatına girdiklerinde kendilerini birer şef, çırak değil bulaşıkçı olarak düşünüp ona göre kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.

TAFED Başkanı Zeki Açıköz, “Türkiye’de en başarılı oldukları konu bence mutfak ama profesyonel hayata baktığımız zaman çok fazla bayan aşçı yok. Son zamanlarda bu sayının artması, erkek hegemonyasından bu işin eşit şartlarda oluşabilmesi çok önemli. Bayan olması ömür boyu aşçı olarak çalışmasına gerek yok çünkü işin adına turizm diyoruz. Turizm konusunda son zamanlarda önemli gelişmeler kaydettik ama dünyayla rekabet edebilmek anlamında kıyasladığımız zaman gerideydik. Biz eksilerimizi bilirsek, eksik yönlerimizi geliştirirsek bu sorunları çözmemiz çok daha kolay olur” dedi.

TAFED Denetleme Kurulu Başkanı Süleyman Cici Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun yapısı hakkında bilgi vererek, “Sizlere ve sizden sonra gelecek olanlara insanlara eğitimle, bilimsel olarak ve okullarla işbirliği yaparak Türk mutfağının geçmişini bugüne taşımak temel amacımız. Türkiye Aşçılar Federasyonu amaçlarına hizmet etmekteki en büyük gayem sizlerin bu kürsüde bizden daha donanımlı olarak bulunmanız çünkü bu iş bilimden geçiyor. Geçmişi görüp, bugüne taşıyıp yarına taşımak zorundayız” diye konuştu.

‘Hamdım, pişmeye devam ediyorum daha olamadım’ felsefesini benimsediğini ve öğrencilere de bu felsefeyi benimsemelerini tavsiye eden Leman Kültür Restoranlar Koordinatör Mutfak Şefi Soner Şen, “Ben bir baklava ustasının yanında çalışamam ama iş için çalışırım paramı kazanırım zihniyetindeki arkadaşlar için bunu söylüyorum. Çalışacağımız ustayı ve kendimizi tanıyor olmamız lazım. Gereksiz egoları üzerinize alarak yola çıkmayın. Sektörde sizi güzelce yoğurduktan sonra ortaya mükemmel bir kek çıkartabiliriz çünkü hamur lezzetli” diye konuştu.

Aşçılık mesleğinin derya ve deniz olduğunu belirten İnoksan Akademi Eğitim Şefi Rıfat Sınmaz, “Bu mesleğe girdiğinizde hiçbir zaman ‘oldum’ dememeniz lazım. Oldum derseniz çöküşünüz başlamıştır. Geçmişimizi ustalarımızın bize verdiklerini, günümüzü biz geleceğimizi ise sizler olarak adlandırıyorum. Size ihtiyacımız var. Bizden daha şanslısınız çünkü Gaziantep Üniversitesi gibi üniversitede okuyor, Gaziantep gibi bir şehirde yaşıyorsunuz” diyerek, Gaziantep’in Türkiye’ye gastronomi anlamında yön veren şehirlerden bir tanesi olduğunu sözlerine ekledi.

Gaziantep mutfağının 5 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu, bölgede Yahudiler, Müslüman Araplar, Araplar ve daha sonra da Türklerin yaşadığını belirten GASDER Başkanı Battal Yıldırım, “İpek yolu üzerinde olmamız nedeniyle baharatların mutfağımıza girdiğini düşünüyorum. Araştırmalarımıza göre, dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak Gaziantep mutfağı. Ulaşmış olduğumuz reçete sayısı 450 ve bunlardan 30 reçetenin tescilini alıyoruz. Türkiye ve dünyada bir ilk olarak Gaziantep mutfağına 30 tane yemeğimizi coğrafik işaret tescilini alıyoruz” şeklinde konuştu.

Panelin sonunda GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı ile Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Atınç Olcay tarafından panelistlere plaket ve hediye takdim ederken, TAFED Başkanı Zeki Açıköz ise Prof. Dr. Cahit Bağcı’ya günün anısına Türkiye Aşçılar Federasyonu üyelik nişanı hediye

Images

GAZIANTEP UNIVERSITY

Address Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye
Phone +90 (342) 360 1200   &  +90 (342) 317 1000
Fax +90 (342) 360 1013
E-mail information@gantep.edu.tr
Design ~GAUN WebTeam