Gaziantep University

GAZİANTEP UNIVERSITY

Türkçe
 
HOMEPAGE
TDP KAPSAMINDA DEPREMDEN KORUNMA YOLLARI KONULU KONFERANS
02 April 2015 16:01:20
VOCATIONAL SCHOOL OF HIGHER EDUCATION IN ISLAHİYE - UZM. BİLAL ERDOĞAN

Gaziantep Üniversitesi İslahiye Meslek Yüksekokulu 2014-2015 Akademik Yılı Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında “Deprem ve Depremden Korunma Yolları” adlı konferans gerçekleştirdi.

Konferansa İslahiye Meslek Yüksekokulunun Akademik ve İdari personelinin yanısıra Daire Amirleri ve vatandaşlar ve Yüksekokul öğrencileri katıldı.

Konferanstan önce İMYO Toplumsal Duyarlılık Projeleri Proje öğrencileri Gamze Nur DÖNMEZ, Hilmi BARUT, Ömer TAŞ, İbrahim AYDIN deprem ile ilgili şiir okudu. TDP İşletme Yönetimi 1. Sınıf öğrencisi Kübra DEMİRKIRAN ise konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etti ve Van Depremi için yazdığı şiiri okudu. Programın sunuculuğunu ise yine İşletme sınıfı öğrencisi Demet YAZICI yaptı.

Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında düzenlenen Konferans Afet ve Deprem Bilinci Projesi Koordinatörü Bilal ERDOĞAN tarafından verildi.

Öğrencilere depremle ilgili sunum yapan Erdoğan deprem öncesinde alınacak tedbirleri ayrıntılı olarak anlattı. Konferansta konuşan Bilal ERDOĞAN, “% 92 Deprem kuşağında olan ülkemizde depremden kaçış mümkün değildir, Depremlerin ne zaman olacağı belli değil ama depremin olduğunda neler yapacağı belli… Bu nedenle topyekün hazırlanmalı ve çocuklarımızda bu bilinci geliştirmeliyiz. Depremler her gün oluyor ama 7 ve üzerinde depremler olmuyor, bu olmayacak anlamına gelmez. Bizler deprem düşmanına karşı hazırlık olursak, düşmanın tüm özelliklerini öğrenirsek onunla baş etmek çok kolay olur, amacımız insanlarımızı korkutmak değil tedbir alarak depremin zararını en aza indirmektir, insanların nasıl kendilerini korumalarını öğretmektir, İslahiye İlçesi l. Derece afet bölgesi, iki fay hattı geçmekte ilçemizde bu nedenle Gaziantep merkez 3. Derece hassasiyet taşırken İslahiye İlçesi l. Derece hassasiyete sahip bu nedenle bu proje hayata geçirildi. Uyguladığımız Proje tamamen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M.Yavuz ÇOŞKUN’un ülkemizde ilk defa uyguladığı bir proje. Şimdi diğer üniversitelere de model olan bir uygulama. Rektörümüz Toplumsal Duyarlılık projeleri ile toplumla Üniversitenin buluşmasını istemiş ve TDP’yi hayata geçirmiştir. Bizlerde toplumla projeler sayesinde buluşarak onlara ışık oluyoruz, destek veriyoruz, ” dedi.

Afetle ilgili ayrıntılı bilgi veren Erdoğan sözlerine şöyle devam etti. “Afetlerin en büyüğü ve tehlikelisi depremdir. Bu nedenle; Depremden önce, deprem sırasında ve sonrasında yapılacakları bilmek, çocuklarımıza bu bilinci yerleştirmek önemlidir. Evvela bu bilince sahip olmalı, binalarımızı daha sağlam yapmalı, denetim makamlarının binaları denetlemesi, deprem yapı yönetmeliğinin tam uygulanması ve binaların depreme karşı sağlam yapılması olası bir depremde can kayıplarını aza indirecektir. Bu nedenle; deprem afetinden evvel, evlerimizde bir deprem aile planı yapılmalı, deprem sırasında sakin ve soğukkanlı olarak 6-10 saniyede evimizi terk edebiliyorsak terk etmeli, yoksa bulunduğumuz yerde küçük odalarda hayat üçgeni oluşturacak mekanlar seçerek kendimizi korumalıyız. Her evde mutlaka bir deprem çantası olmalıdır. Depremden evvel evimizde bulunan dolap, kitaplık gibi eşyalarımızın duvara sabitlenmesi gerekir. Çünkü birçok ölüm ağır eşyaların altında kalarak olmaktadır, okulda sınıftaysak sıraların altına değil yanına yine cenin vaziyette durmalıyız. Beynimizi korumak için ellerimizle veya sert bir cisimle kafamızı korumalı, deprem esnasında asansörlerden, merdivenlerden, balkonlardan, pencerelerden uzak durmalıyız.Enkaz altında kalmışsak panik yapmadan beklemeli, enerjimizi boşa tüketmemeli, sesler duyduğumuzda yardım istemeli, sesimiz çıkmıyorsa sert bir cisimle ses çıkaracak bir şeye vurarak yerimizi bildirmeliyiz, Ülkemizde yeni konuşlanan AFAD görevlileri yardıma mutlaka gelip kurtarırlar, onlara güvenmeli ve deprem sonrası onlara yardımcı olmalıyız. ” diye konuştu.


Konferans sonunda Yüksekokul Müdür Yard. Öğ.Gör. İ.Halil KORMAZ tarafından Konferansı veren Bilal ERDOĞAN’a Teşekkür Belgesi verildi. Toplumsal Duyarlılık Projesi öğrencileri adına İMYO öğrenci temsilcisi Kubilay MUNAR ise arkadaşlarının hazırladıkları çiçek buketini takdim etti.

İMYO İşletme Yönetimi 1. Sınıf öğrencisi ve Proje öğrencisi Zehra HAMZAOĞLU konferansın çok yararlı olduğunu söyleyerek şunları ifade etti.” Bilal ERDOĞAN hocamız üstün gayret ve çaba ile projenin herkese ulaştırılmasını sağlıyor. Gerçekten İslahiye l. Derece deprem bölgesi. Niçin tedbir alınmasın, insanlarımız uyarılmasın bende projeye aktif olarak katılıyorum ve destekliyorum, çok güzel bir proje” dedi.

Images

GAZIANTEP UNIVERSITY

Address Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye
Phone +90 (342) 360 1200   &  +90 (342) 317 1000
Fax +90 (342) 360 1013
E-mail information@gantep.edu.tr
Design ~GAUN WebTeam