Gaziantep University

GAZİANTEP UNIVERSITY

Türkçe
 
HOMEPAGE
İSLAHİYE’DE “AŞIK FANİ AFŞİN – HAYATI, AŞIKLIĞI VE ESERLERİ” KONULU SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ
19 December 2011 14:57:34
VOCATIONAL SCHOOL OF HIGHER EDUCATION IN ISLAHİYE - UZM. BİLAL ERDOĞAN

T.C. Başbakanlık DPT Müsteşarlığı SODES kapsamında, Gaziantep Üniversitesi ve İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Gaziantep Şubesi tarafından yürütülmekte olan “Gaziantep Kültür ve Edebiyat Günleri ve Yazarlık Okulu Projesi” kapsamında, GAÜN İslahiye Kültür Merkezinde düzenlenen “Aşık Fani Afşin Hayatı-Aşıklığı ve Eserleri” konulu söyleşi programına Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Korkmaz ve Aşık Fani Afşin konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşiye; İslahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım, İLESAM Üyesi Araştırmacı-Yazar Celal Şenocak, İlçe Emniyet Müdürü Enver Soylu, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

İslamiyetten sonra edebiyatın divan edebiyatı ve halk edebiyatı olarak iki başlık altında toplandığını belirten Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Korkmaz, eski bir geçmişe, köklü bir geleneğe sahip olan anonim tekke ve aşık edebiyatı şeklinde oluşan ilk Türk edebi geleneğinin onuncu asırla günümüz arasındaki örneklerinin tamamını Türk Halk Edebiyatı adıyla anmayı uygun bulduğunu ifade etti.

Aşık Fani’nin yaşam öyküsünden örnekler sunan Korkmaz, “Aşıklar, zifiri karanlık gecede gidilen yolda aydınlatan ışıklar gibidir” diyerek, Aşık Fani’nin renkli kişiliği ve bir çok sanat dalındaki başarılarıyla günümüz aşıkları arasında farklı bir yeri olduğunu söyledi.

Aşık Veysel’den ve kendi eserlerinden bağlama eşliğinde eserler seslendiren Aşık Fani Afşin, “Ben avrattan korkar mıyım, bu yalanı kim uydurdu” türküsüyle konukların beğenisini topladı.

Program sonunda, Yrd. Doç. Dr. Kürşat Korkmaz’a İslahiye Meslek Yüksekokulunda öğretim görevlisi olarak görev yapan oğlu İ. Halil Korkmaz tarafından, Aşık Fani Afşin’e de İlçe Emniyet Müdürü Enver Soylu tarafından hediye takdim edildi.

Images

GAZIANTEP UNIVERSITY

Address Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye
Phone +90 (342) 360 1200   &  +90 (342) 317 1000
Fax +90 (342) 360 1013
E-mail information@gantep.edu.tr
Design ~GAUN WebTeam